Gustav Vasa

kr108
Tax included
Gustav Vasa är en central och folkkär gestalt i vår svenska historia. Generationer av historieskrivare och konstnärer har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten" Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagärning fortfarande präg...
Available Formats
Quantity

Gustav Vasa är en central och folkkär gestalt i vår svenska historia. Generationer av historieskrivare och konstnärer har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagärning fortfarande präglad av hans egen propaganda och historieskrivning, förstärkt av devota krönikörer och en nationalistisk historiesyn?
Med nya perspektiv och tolkningar mejslar Lars-Olof Larsson fram ett nytt färgstarkt härskarporträtt med många bottnar och mörka hål. Fram träder Gustav Vasa som en inkarnation av Machiavellis idealfurste medan bilden av den välmenande landsfadern alltmer krackelerar.

Lars-Olof Larsson är professor och en av Sveriges främsta kännare av medeltidens och Vasatidens historia. Han har tidigare publicerat ett flertal vetenskapliga och populärvetenskapliga verk som Dackeland (1979), Engelbrekt Engelbrektsson och 1430-talets svenska uppror (1984) och Kalmarunionens tid (1997).

2002 års Augustpris för Årets svenska fackbok:
Juryns motivering
"I denna fängslande, livfullt berättade biografi framställs Gustav Vasa på ett sätt som känns mycket övertygande. Lars-Olof Larsson har ett säkert väderkorn för dramatiken i hans liv men förhåller sig kritisk till den gängse bilden av honom, den bild som Gustav själv aktivt bidrog till att utforma. I stället lägger han fram nya tolkningar av källorna och porträtterar en hänsynslös, handlingskraftig furste som levde i en blodig tid."

Data sheet

Publisher
Published Date
2010-10-21
BookType
Language
Author
Lars-Olof Larsson
BookLength
16:29:49
ISBN13
9789173134712
ISBN10
9173134716
Narrator
Stephan Karlsén

Reviews

No customer reviews for the moment.

Write your review

Gustav Vasa

Gustav Vasa är en central och folkkär gestalt i vår svenska historia. Generationer av historieskrivare och konstnärer har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagärning fortfarande präg...

Write your review